troMPAktiko

troMPAktiko - The everything all!!! free, downloads, hellenic pride, white pride, freedom, news, videos, music, ειδήσεις , επικαιρότητα, αποκαλύψεις


Ταυτότητα έρευνας
ΟνομασίαOnline έρευνα πρόθεσης ψήφου στο Pathfinder.gr
Τύπος έρευναςΠοσοτική έρευνα μέσω Internet με χρήση ερωτηματολογίου
Χρόνος διεξαγωγής24/05/2012 - 30/05/2012
Ημερομηνία δημοσίευσης αποτελεσμάτων31/05/2012
Δείγμα συμμετεχόντων2.663 συμπληρωμένα ερωτηματολόγια
ΣτάθμισηΩς προς το φύλο, την ηλικία, την ψήφο στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές και την εκλογική περιφέρεια
Ηλικίες συμμετεχόντωνΆνω των 18 (κατά δήλωση)
Δημοσίευσηwww.pathfinder.gr

Στόχος έρευνας


Στόχος της έρευνας είναι η αποτύπωση της εκλογικής τάσης και της προεκλογικής θέσης ενός εξαιρετικά ενδιαφέροντος και δυναμικού κομματιού του πληθυσμού: Των Ελλήνων χρηστών του Internet οι οποίοι επισκέφθηκαν κατά το διάστημα 24/05/2012 - 30/05/2012 το Pathfinder.gr και επίλεξαν να συμμετάσχουν στην έρευνα.

Μέθοδος

Για την διεξαγωγή της έρευνας χρησιμοποιήθηκε η πλατφόρμα IProbe® η οποία έχει αναπτυχθεί εξ' ολοκλήρου από την Phaistos Networks και τηρεί τα μεθοδολογικά πρότυπα των διαδικτυακών ερευνών, λαμβάνοντας όλα τα δυνατά μέτρα, ώστε να παραχθούν ασφαλή και αξιόπιστα ποσοτικά δεδομένα. Το διάστημα διεξαγωγής της ήταν εξ' αρχής ορισμένο.

Σχολιασμός της έρευνας

Το Διαδικτυακό κοινό είναι διαφορετικό από το κοινό των ψηφοφόρων της Ελλάδας. Διαφέρει στις ηλικίες, στο φύλο, στην πολιτική πεποίθηση αλλά ακόμα και στις αναλογίες σε σχέση με τον τόπο που ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα. Αυτό έχει σαν συνέπεια οι διαδικτυακές δημοσκοπήσεις να απηχούν την πολιτική πεποίθηση του Διαδικτυακού κοινού (εφόσον βέβαια σταθμιστούν κατάλληλα) αλλά να μην μπορούν να εκληφθούν ως πρόβλεψη του εκλογικού αποτελέσματος.
Διαχρονικά, αυτού του είδους οι δημοσκοπήσεις είναι ιδιαίτερα χρήσιμες γιατί αποτυπώνουν τις διαφορετικές τάσεις πολιτικής πεποίθησης του Διαδικτυακού κοινού και πώς αυτές επιδρούν στο εκλογικό αποτέλεσμα.
Τα συγκεκριμένα δεδομένα αφορούν 2.663 συμπληρωμένα ερωτηματολόγια τα οποία σταθμίστηκαν κατάλληλα ως προς το φύλο, την ηλικία, τηνψήφο στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές και την εκλογική περιφέρεια στην οποία ψηφίζουν.
Για τις σταθμίσεις χρησιμοποιήθηκαν τα δεδομένα της απογραφής πληθυσμού 2001 και τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών του Μαΐου 2012.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Καθηγητή Στατιστικής του Πανεπιστημίου Πειραιά κ. Μιχάλη Σφακιανάκη για τις πολύτιμες υποδείξεις του σε σχέση με τη διαχείριση των δεδομένων της παρούσας έρευνας.
Πρόθεση Ψήφου
Ερώτηση: Τί θα ψηφίσετε στις εκλογές της 17ης Ιουνίου;
chart
Σημαντική ποσοστιαία άνοδο εμφανίζει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α στην Πρόθεση ψήφου του Pathfinder.gr (28,3%) σε σχέση με το ποσοστό που πήρε στις εκλογές της 06/05 (16,78%). Δεύτερη στις προτιμήσεις των συμμετεχόντων έρχεται η N.Δ. (24.4%), το ΠΑ.ΣΟ.Κ. παραμένει τρίτο κόμμα με 12,3% ενώ η Δημιουργία, ξανά! συγκεντρώνει ποσοστό 3,9%.

Παράσταση Νίκης
Ερώτηση: Ποιο κόμμα πιστεύετε ότι θα έρθει πρώτο στις εκλογές της 17ης Ιουνίου;
chart
Παρότι στην Πρόθεση Ψήφου κυριαρχεί ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α, στην Παράσταση Νίκης έρχεται δεύτερος καθώς, σε ποσοστό 47,3%, οι συμμετέχοντες στην έρευνα του Pathfinder.gr εκτιμούν ότι πρώτο κόμμα στις επερχόμενες εκλογές θα είναι η Ν.Δ.

Καταλληλότητα για Πρωθυπουργός
Ερώτηση: Ανεξάρτητα από τη μορφή της κυβέρνησης που τυχόν δημιουργηθεί μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, ποια πρόσωπα θεωρείτε καταλληλότερα για τη θέση του πρωθυπουργού; [έχετε μέχρι 2 επιλογές]
chart
Ο Φ.Κουβέλης αναδεικνύεται ως ο πολιτικός αρχηγός κοινής αποδοχής στο ρόλο του Πρωθυπουργού. Στο αντίστοιχο ερώτημα της έρευνας για το ποιος πολιτικός αρχηγός κρίνεται καταλληλότερος για Πρωθυπουργός, οι συμμετέχοντες - έχοντας την ευκαιρία να επιλέξουν δύο πρόσωπα που επιθυμούν - φέρνουν στην πρώτη θέση τον Φ. Κουβέλη επιλέγοντάς τον, συνήθως, ως το δεύτερο πρόσωπο μετά τον αρχηγό του κόμματος που ψηφίζουν.

Δημοφιλία Πολιτικών αρχηγών
Ερώτηση: Ποιοι πολιτικοί αρχηγοί σας εκφράζουν περισσότερο; [έχετε μέχρι 2 επιλογές]
chart
Αν και πρόσωπο κοινής αποδοχής για το ρόλο του Πρωθυπουργού είναι ο Φ. Κουβέλης, ο πρόεδρος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, Αλ. Τσίπρας, είναι ο πολιτικός αρχηγός που εκφράζει περισσότερο τους συμμετέχοντες στην έρευνα.

Είναι δυνατή η αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές;
Ερώτηση: Πιστεύετε ότι είναι ή δεν είναι δυνατή η αυτοδυναμία ενός κόμματος στις εκλογές της 17ης Ιουνίου;
chart
Έχοντας το δεδομένο των εκλογών της 06/05, όπου τα αποτελέσματα δεν έφεραν αυτοδυναμία, οι συμμετέχοντες στην έρευνα εκτιμούν ότι και στην εκλογική αναμέτρηση του Ιουνίου δεν θα είναι δυνατή η αυτοδυναμία ενός κόμματος. Μόλις το 20.3% πιστεύει ότι κάποιο κόμμα θα καταφέρει να δημιουργήσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Τι θα θέλατε να συμβεί τον Ιούνιο;
Ερώτηση: Θα θέλατε τη δημιουργία μιας αυτοδύναμης κυβέρνησης ή μιας κυβέρνησης συνεργασίας μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου;
chart
Σαφής η τάση προς τις κυβερνήσεις συνεργασίας και στην έρευνα του Pathfinder.gr. Το 63,2% φαίνεται πως επιθυμεί να δουλέψουν από κοινού τα κόμματα και να καταλήξουμε σε μια κυβέρνηση συνεργασίας.

Ποια αυτοδύναμη κυβέρνηση επιθυμείτε;
Ερώτηση: Από ποιο κόμμα επιθυμείτε να δημιουργηθεί αυτοδύναμη κυβέρνηση;
chart
Το 30,6% που επιθυμεί αυτοδύναμη κυβέρνηση μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, επιθυμεί κατά πλειοψηφία (54,6%) αυτή να δημιουργηθεί από το ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Το 35,3% επιθυμεί αυτοδύνμη κυβέρνηση της Ν.Δ. ενός μόλις το 1,5% επιθυμεί το ΠΑ.ΣΟ.Κ να ηγείται της κυβέρνησης.

Αν δεν προκύψει αυτοδύναμη, ποια κυβέρνηση συνεργασίας θα θέλατε;
Ερώτηση: Αν παρόλ' αυτά δεν δημιουργηθεί αυτοδύναμη κυβέρνηση, ποια κυβερνητική συνεργασία θα θέλατε να υλοποιηθεί; (αφορά όσους απάντησαν ότι επιθυμούν αυτοδύναμη κυβέρνηση)
chart
Η συνεργασία των αριστερών κομμάτων είναι η επιθυμητή, ακόμα και από όσους επιθυμούν αυτοδύναμη κυβέρνηση. Η συνεργασία ΣΥ.ΡΙΖ.Α - Κ.Κ.Ε. - ΔΗΜ.ΑΡ έρχεται πρώτη με 21% και ακολουθεί με μικρή διαφορά αυτή μεταξύ των δυο, ΣΥ.ΡΙΖ.Α - ΔΗΜ.ΑΡ.

Ποια κυβέρνηση συνεργασίας επιθυμείτε;
Ερώτηση: Ποια κυβέρνηση συνεργασίας επιθυμείτε; (αφορά όσους απάντησαν ότι επιθυμούν κυβέρνηση συνεργασίας)
chart
Αρκετά διαφορετικά είναι τα απολέσματα μεταξύ όσων δήλωσαν ότι επιθυμούν κυβέρνηση συνεργασίας. Εν αντιθέσει με όσους επιθυμούν αυτοδυναμία, πρώτη στην προτίμηση τους είναι η συνεργασία Ν.Δ. - ΠΑ.ΣΟ.Κ - ΔΗΜ.ΑΡ και ακολουθεί αυτή μεταξύ των Ν.Δ. - ΣΥ.ΡΙΖ.Α - ΠΑ.ΣΟ.Κ - ΔΗΜ.ΑΡ παρότι κάτι τέτοιο δεν κατέστει δυνατόν κατά τις προσπάθειες δημιουργίας κυβέρνησης μετά τις εκλογές του Μαϊου. Σημαντικό είναι και το ποσοστό όσων επιθυμούν μια οικουμενική κυβέρνηση με όλα τα κόμματα που θα μπουν στη Βουλή (17,6%) αλλά και κάποια άλλη συνεργασία (13,1%)

Βεβαιότητα Πρόθεσης Ψήφου
Ερώτηση: Πόσο σίγουρος/η είστε γι αυτό που θα ψηφίσετε στις 17 Ιουνίου;
chart
Σε ποσοστό που ξεπερνάει το 95%, όσοι συμμετείχαν στη δημοσκόπηση του Pathfinder.gr, δηλώνουν απόλυτα και μάλλον σίγουροι γι αυτό που προτίθενται να ψηφίσουν στις εκλογές του Ιουνίου.

Πόσο κοντά αισθάνεστε ιδεολογικά στο κόμμα που θα ψηφίσετε;
Ερώτηση: Πόσο ιδεολογικά κοντά ή μακριά αισθάνεστε στο κόμμα που σκοπεύετε να ψηφίσετε στις 17 Ιουνίου;
chart
Μεγάλο ποσοστό όσων συμμετείχαν στην έρευνα του Pathfinder.gr, επιλέγουν τι θα ψηφίσουν στις εκλογές της 17ης Ιουνίου βάσει ιδεολογικών κριτηρίων, καθώς το 72,9% δηλώνει ότι νιώθει ιδεολογικά κοντά στο κόμμα της επιλογής του.

Αν γνωρίζατε το αποτέλεσμα της 06/05, θα ξαναψηφίζατε το ίδιο κόμμα;
Τι απαντούν στην ερώτηση οι ψηφοφόροι κάθε κόμματος (βάσει ψήφου τους στις 06/05)
chart
Οι ψηφοφόροι των Κ.Κ.Ε, Ανεξάρτητων Ελλήνων και Οικολόγων Πράσινων φαίνεται ότι έχουν τα μεγαλύτερα ποσοστά διαροής καθώς, με δεοδμένο το εκλογικό αποτέλεσμα της 6ης Μαϊου απαντούν ότι, εάν γνώριζαν το αποτέλεσμα θα ψήφιζαν διαφορετικό κόμμα (σε ποσοστά 37,3% , 30,2% και 48,7% αντίστοιχα). Στην ίδια ερώτηση, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό (82,7% κάτι που ίσως προβλέπει και την συσπείρωση του κόμματος στις εκλογές του Ιουνίου.

Μετακινήσεις ψηφοφόρων
Τί θα ψηφίσουν οι ψηφοφόροι της 6ης Μαϊου στις εκλογές της 17ης Ιουνίου
chart
Τη μεγαλύτερη συσπείρωση εμφανίζουν η Ν.Δ.(87,2% και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.(87,4 καθώς όσοι ψήφισαν τα συγκεκριμένα κόμματα στις εκλογές της 06/05, δηλώνουν την πρόθεσή τους να ψηφίσουν πάλι το ίδιο κόμμα στις 17 Ιουνίου. Υψηλή είναι και η συσπείρωση μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠΑ.ΣΟ.Κ (77,8%. Σε ό,τι αφορά το κόμμα του Π.Κάμμένου, με συσπείρωση 50,5% σημειώνεται διαρροή της τάξης του 20,9% προς το ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και 14,4% προς τη Ν.Δ.

0 Response for the "Αποτελέσματα της έρευνας Πρόθεσης Ψήφου του Pathfinder.gr"

Δημοσίευση σχολίου

Εσύ τι λές?