troMPAktiko

troMPAktiko - The everything all!!! free, downloads, hellenic pride, white pride, freedom, news, videos, music, ειδήσεις , επικαιρότητα, αποκαλύψεις



Περιγραφή
Η Ελλάδα του 2011 παραπαίει ανάμεσα στη Διαφθορά και την Παγκόσμια Οικονομική Κρίση. Οι πολιτικοί και οι πολίτες αρνούνται να πάρουν τα δραστικά εκείνα μέτρα που θα πατάξουν τη φοροδιαφυγή και θα ωθήσουν τη χώρα προς την ανάπτυξη. Τα ξέρουμε, τα ζούμε και τα συζητάμε καθημερινά τα τελευταία 2 χρόνια.
Πώς φαίνονται όμως όλα αυτά στους Ευρωπαίους;

Το κανάλι Channel 4 ζήτησε από τρεις Βρετανούς να ζήσουν σαν Έλληνες για μια εβδομάδα. Ο λογιστής U. Kostas (ομόηχο με το "you cost us" = μας κοστίζεις πολλά) προσέγγισε μια κομμώτρια, έναν οδηγό λεωφορείου και έναν μεγαλογιατρό. Πώς θα ήταν η ζωή τους αν εργάζονταν στην Ελλάδα; Η κομμώτρια θα δικαιούταν πρόωρη σύνταξη μιας και το επάγγελμά της κατατάσσεται στα βαρέα και ανθυγιεινά, ο οδηγός θα δικαιούταν τόσα επιδόματα ώστε να τριπλασιαστεί ο μισθός του και ο γιατρός, απλά αμελώντας να κόψει αποδείξεις, μπορεί να μειώσει τόσο το δηλωθέν εισόδημά του ώστε να πέσει στο αφορολόγητο.

Κάθε νόμισμα όμως έχει δύο όψεις και σύντομα οι τρεις Βρετανοί θα γνωρίσουν από πρώτο χέρι τις όχι και τόσο θετικές πτυχές της ζωής του Έλληνα. Το διεφθαρμένο σύστημα που τόσο απλόχερα τους γέμισε με χρήματα, τώρα τα ζητάει επιτακτικά πίσω…

Την Ελληνική πραγματικότητα αναλύουν οι:



Πλάτων Τήνιος

Οικονομολόγος, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Faisal Islam
Οικονομικός συντάκτης, Channel 4 News.

Kevin Featherstone
Καθηγητής στο Ίδρυμα Μελετών της Σύγχρονης Ελλάδας «Ελευθέριος Βενιζέλος» του LSE.

Thrasy Petropoulos (Θρασύβουλος Πετρόπουλος)
Έλληνας δημοσιογράφος της αγγλόφωνης εφημερίδας "Athens News".

Στέφανος Μάνος

Πρώην Υπουργός Οικονομικών και νυν επικεφαλής του κόμματος Δράση.

Vicky Pryce (Βασιλική Κουρμούζη)

Οικονομολόγος, οικονομική σύμβουλος της κυβέρνησης Γκόρντον Μπράουν.

Richard Murphy

Πολιτικός οικονομολόγος, διευθυντής του Tax Research LLP.

Κριτική
Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο
Για τον ΣΚΑΪ


Πρωταγωνιστής του ωριαίου ντοκιμαντέρ ήταν ένας υποτιθέμενος Έλληνας λογιστής, με το όνομα U Kostas, που φωνητικά παραπέμπει στην κατηγορία που καταλογίζουν οι Βρετανοί στους Έλληνες ότι τους στοιχίζουμε πολλά (you cost us). Ο κ. Κώστας λοιπόν εξήγησε σε τρεις Βρετανούς, μία 54χρονη κομμώτρια, έναν οδηγό λεωφορείου αστικών συγκοινωνιών και ένα μεγαλοχειρουργό πόσο πιο οικονομικά αποδοτικά θα ζούσαν αν ασκούσαν το επάγγελμά τους στη χώρα της διαφθοράς. Η κομμώτρια στα 54 της θα λάμβανε σύνταξη στο 90% του μισθού της, ο οδηγός λεωφορείου θα λάμβανε μια σειρά επιδομάτων και θα είχε μισθό διπλάσιο του μέσου εθνικού εισοδήματος, ενώ ο μεγαλογιατρός θα μπορούσε κάλλιστα να αποκρύπτει τουλάχιστον το μισό εισόδημά του από την εφορία ζητώντας πληρωμή τους μετρητοίς στο ιδιωτικό του ιατρείο.

Οι τρεις Βρετανοί επαγγελματίες αρχικά δεν πίστευαν στα αυτιά τους και στη συνέχεια στα μάτια τους όταν ο Έλληνας λογιστής τούς έδωσε σε ρευστό τα επιπλέον χρήματα που θα κέρδιζαν κάθε εβδομάδα αν μετέρχονταν τις αμφιλεγόμενες ελληνικές πρακτικές. Η κομμώτρια πήρε τη σύνταξή της και παράλληλα έστησε ένα κρυφό κομμωτήριο στο σπίτι της με υπηρεσίες έναντι ρευστού, ο οδηγός λεωφορείου αύξησε το εισόδημά του με επιμίσθια απλά και μόνο λόγω έγκαιρης προσέλευσης στη βάρδια του και ο μεγαλογιατρός άρχισε να ζει ακόμα πιο πλουσιοπάροχα. Όσο η εβδομάδα προχωρούσε όμως, ιδίως η κομμώτρια και ο χειρουργός ένιωθαν άβολα με τη νέα τους κατάσταση, τονίζοντας ότι δεν έχουν μάθει να κλέβουν το κράτος στη χώρα που ζουν. Τα πράγματα δε έγιναν ανυπόφορα για τους Βρετανούς πρωταγωνιστές όταν για παράδειγμα ο οδηγός λεωφορείου υποχρεώθηκε να δώσει ένα «δώρο» 50 λιρών στο μηχανικό που πέρασε το αυτοκίνητό του από ΚΤΕΟ και ο γιατρός να πληρώσει μαύρα την εκπρόσωπο της υπηρεσίας πολεοδομίας ώστε να πάρει άδεια ανέγερσης αποθήκης στο χωράφι που γειτνιάζει με το σπίτι του.

Συνοψίζοντας, το ντοκιμαντέρ σημείωνε ότι ορισμένα από τα δεινά της ελληνικής οικονομίας είναι οι μη-βιώσιμες συντάξεις, ο διογκωμένος δημόσιος τομέας, η φοροδιαφυγή, το φακελάκι και η μαύρη αγορά, το πελατειακό σύστημα σε κάθε έκφανση του δημόσιο βίου.

Οι έγκυροι σχολιαστές που συμμετείχαν στην εκπομπή, όπως μεταξύ άλλων ο Στέφανος Μάνος και ο Κέβιν Φέδερστοουν του LSE, τόνισαν μεταξύ άλλων ότι οι Έλληνες σε ένα βαθμό δικαιολογούν τις πράξεις τους βλέποντας ότι οι φορολογικές επιβαρύνσεις είναι όντως άδικες για τους πιο αδύναμους και ότι η λιτότητα που εφαρμόζεται είναι σφοδρότατη. Στην ερώτηση τις πταίει για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, η οικονομολόγος Βίκι Πράις, ελληνικής καταγωγής, εκτίμησε ότι όλοι έχουν μερίδιο ευθύνης: οι πολίτες που βολεύονται με όλα αυτά, οι πολιτικοί που διαιωνίζουν τις πελατειακές σχέσεις, η ΕΕ που είναι υπέρμετρα σκληρή, η ευρωζώνη με τα δομικά ελαττώματά της, η παγκόσμια οικονομική κρίση και οι τράπεζες με τον αλόγιστο δανεισμό.

Η εκπομπή αναμφισβήτητα πάτησε στα στερεότυπα που έχει δημιουργήσει στη Βρετανία κυρίως ο ταμπλόιντ Τύπος. Ιδιαίτερα ενοχλητικά ήταν το υποτιμητικό ύφος και οι γενικεύσεις. Επίσης, το πρόγραμμα έλαβε κακές κριτικές ως απλοϊκό και σε σημεία σαχλό, ενώ ενδεχομένως στην παρουσίαση ορισμένων καταστάσεων υπήρχαν υπερβολές. Παρόλα αυτά, το γεγονός δεν παύει να είναι ότι παρουσιάστηκαν κάποιες σκληρές αλήθειες, οι οποίες δεν ακούγονται πια μόνο από τους εύκολα απορριπτόμενους ως ανθέλληνες, ευρωσκεπτικιστές ή υπερόπτες Βρετανούς.

Προσωπικά Σχόλια (Όχι δικά μου, αυτού που το πρωτοανέβασε)
Για τους περισσότερους ξένους, εντός κι εκτός Ευρώπης, η Ελλάδα είναι μια ηλιόλουστη χώρα με ατέλειωτες παραλίες που πριν από πολλούς αιώνες χάρισαν στην Ανθρωπότητα τη Φιλοσοφία, τις Τέχνες, τις Επιστήμες, τον Πολιτισμό και τη Δημοκρατία. Ξαφνικά, κι ενώ σχεδίαζαν τις διακοπές τους σε κάποιο γραφικό ελληνικό νησί, χτυπάει η Παγκόσμια Οικονομική Κρίση και στις ειδήσεις ακούν ξανά και ξανά για εκείνη τη χώρα που δε συμμορφώνεται και απειλεί να πάρει μαζί της στον τάφο το Ευρώ, την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο. Μαθαίνουν για τη Διαφθορά, την Παραοικονομία, τα Φακελάκια και τα Ρουσφέτια. Δεν υπάρχουν αυτά στη χώρα τους; Υπάρχουν, αλλά η δικιά τους χώρα δεν απειλεί καμία άλλη...

Μετά τους Γερμανούς και τους Γάλλους, οι Άγγλοι είναι οι μεγαλύτεροι επικριτές της Ελληνικής κατάστασης, βλέποντας έναν τρόπο ζωής και σκέψης που δε θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από τον δικό τους.

Απέναντί τους στέκονται ολομόναχοι οι Έλληνες, καταρρακωμένοι από τα απανωτά αποτυχημένα εισπρακτικά μέτρα, άνεργοι και εξαθλιωμένοι, παρακολουθούν τη ζωή τους να αναλύεται και να χλευάζεται. Από τα χαλάσματα αναδύεται αλώβητη η Ελληνική Φύση που προστάζει να βρίζεις και να κατακρίνεις την ίδια σου τη φύση με κάθε ευκαιρία μέχρι να βρεθεί ένας μη Έλλην να σε πιάσει στο στόμα του. Γιατί όταν ένας ξένος τολμήσει να μας υποδείξει τα ελαττώματά μας, γινόμαστε μια γροθιά και χτυπάμε στα δόντια, στο στομάχι, ακόμα και κάτω από τη μέση. Όπου χρειαστεί μέχρι αυτό το στόμα να σωπάσει και να μπορέσουμε να φαγωθούμε μεταξύ μας.

Η συγκεκριμένη εκπομπή, αν προβαλλόταν οποιαδήποτε άλλη εποχή, θα περνούσε στα ψιλά γράμματα. Έχει χάρη όμως που πρέπει να βρούμε κάτι να ασχολούμαστε για να μην χρειαστεί να κοιτάξουμε βαθιά μέσα μας και να τολμήσουμε, θου Κύριε, να πούμε "φταίω"...








4 Response for the "Go Greek for a week - Γίνε Έλληνας για μια εβδομάδα (Με ελληνικούς υπότιτλους)"

  1. Κρίνωντας από το σχόλιο σου, και χωρίς να το κατεβάσω, επικροτώ την ανάρτηση. Στο "FREAK BROTHERS" θα σβήσω την ανάρτηση και θα την κάνω μπάννερ" για να υπάρχει μόνιμα, αν συμφωνείς κι εσύ. Στα σκαριά έχω σχετικό ποστ, όπως και με την απάντηση Ελληναρούς που κάνει τον γύρο του Ελληνικού ίντερνετς. Κάνεις όμως ένα μικρό λάθος. Όλα αυτά που κάθονται στο σβέρκο μας και μας έχουν φέρει εδώ που είμαστε, στην Δ.Ευρώπη τα έχουν λύσει με απλούς τρόπους

  2. Το προσωπικό σχόλιο τονίζω δεν είναι δικό μου, το έχω γράψει και στην παρένθεση. Συμφωνώ βέβαια μαζί του. Καλό είναι να διαδωθεί το video, σίγουρα δεν συμφωνώ σε όλα αλλά πολλά πράγματα είναι αλήθεια και δεν θα τα ακούσουμε ποτέ από ελληνικά μέσα.

  3. Δεν μου είπες όμως. Λέω να σβήσω την ανάρτηση στο FREAK BROTHERS και να βάλω μπάνερ. Τι λες;

  4. Ok. No problem

Δημοσίευση σχολίου

Εσύ τι λές?